Vintage-Matin tarina

Moikka!

 

Olen kauppiaanne Matti Paananen ja Vintage-Matti -verkkokauppa (y-tunnus: 3288549-9) aukesi vuoden 2023 toukokuussa.

Mutta kun katson taaksepäin, niin aivan ensimmäiset siemenet tälle kaupalle laitettiin itämään jo vuonna 2001, kun aloin ensimmäisen kerran tekemään kauppaa käytetyllä tavaralla. Siitä jäi sellainen kokemus johonkin takaraivoon, että käytetyt tuotteet kiinnostavat muitakin kuin vain minua ja opin jotain kaupanteon perusajatuksista.

Tuolloin myin ja ostin käytettyjä dvd-levyjä Huuto.netissä ja pian huomasin myyväni enemmän kuin ostin ja havaitsin, että ihmiset tykkäsivät ostaa juuri minulta.

Perusajatukseni oli tehdä reilua kauppaa ja myydä sillä tavalla, että itsekin tykkäisin ostaa, jos ostaisin itseltäni.

Arvostin itse sellaisia myyjiä, jotka olivat edes vähän nähneet vaivaa, eli olivat ottaneet riittävän tarkat kuvat ja esittelivät myytävän kohteen riittävän tarkasti.

Eli itsekin laitoin jokaisesta leffasta lyhyen kuvauksen, hyvät valokuvat ja kuntotiedot ihan kaikkiin useampaan sataan myymääni leffaan vuosien varrella. Yhtään negatiivista palautetta en koskaan näistä kaupoista saanut.

20 vuotta sitten olin vielä yksityishenkilö, joka sai kivasti taskurahaa nettikaupasta, mutta tällä samalla kaavalla teen kauppaa myös Vintage-Matissa. Erotuksena on lähinnä se, että yrittäjänä maksan arvonlisäveroa myynnistä ja maksan muut yrittäjän kulut ja tarjoan tietysti täyden palautusoikeuden myymilleni vaatteille.

Ottaen huomioon, että kauppani nimi on Vintage-Matti, voi olla yllättävää, että olen perusluonteeltani melko introvertti, joka viihtyy erinomaisesti itsekseen eläinten ja luonnon seurassa ilman mitään sen kummempaa huomiota.

Mutta miksi sitten kaupan nimi on Vintage-Matti? Kävin läpi noin 120 nimivaihtoehtoa, jotka kaikki listasin ylös. Voin kertoa, että suurin osa noista nimivaihtoehdoista oli äärimmäisen kliseisiä ja geneerisiä vintagekauppojen nimiä.

Vasta noin 110 nimivaihtoehdon jälkeen listalle ilmestyi nimi ”Vintage-Matti”. Tämä tuntui parhaimmalta, koska yksi tämän pienen vintagekaupan ideoista on olla aito. Oma nimeni on aidointa, mitä pystyn tarjoamaan kaupan nimessä. Ei siis mitään cooleja kikkailuja, vaan ihan vaan tavallinen Matti.

Olen aina ollut kiinnostunut yksityiskohdista ja faktoista ja olen aina keräillyt jotain. Lapsena keräsin kiviä, kolikoita ja Aku Ankan taskukirjoja. Aikuisuuden kynnyksellä aloin keräämään elokuvia ja kerään niitä edelleen. Kaikki on lueteltu tarkkojen tietojen kanssa excel-taulukkoon.

Tällä samalla intohimoisella kiinnostuksella suhtaudun myös vintagevaatteisiin. Innoistuin vintagevaatteista vajaa kymmenen vuotta sitten ja sen jälkeen oma vaatekaappini alkoi pursuamaan ja omat tietoni ja taitoni vaatteista, niiden historiasta ja huollosta alkoi kasvamaan.

En kuitenkaan löytänyt Suomesta sellaisia vintagenettikauppoja, joiden valikoima ja tavat toimia miellyttäisi omaa makua, joten vähitellen mielessäni alkoi kyteä ajatus omasta verkkokaupasta.

Luontoarvot ovat olleet minulle aina tärkeitä. Myymällä vintagevaatteita, pystyn omalta pieneltä osaltani muokkaamaan maailmaa ekologisempaan suuntaan.

Käytetyt vaatteet ovat uusia vaatteita eettisempi vaihtoehto, mutta en jätä eettisemmän vaatekulttuurin tavoittelua vain siihen. Postitan tilaukset pääasiassa Suomessa valmistetuissa pakkauksissa, jotka ovat tehty vähintään 90% kierrätysmateriaaleista.

Haluan omalla panoksellani olla mukana muuttamassa sitä tapaa, jolla vaatteita kulutetaan.

 

Näille ajatuksille ja arvoille perustuu Vintage-Matin kaikki toiminta.

 

ystävällisin terveisin,
Matti